Hoe bami (en de bami kruiden) naar Nederland kwam

Heb je een keertje geen zin om in de keuken te staan om te koken? Dan kan je er gemakkelijk voor kiezen om langs de ‘afhaalchinees’ te gaan voor om daar (de sfeer) te proeven van de Aziatische keuken. Jij hebt hoogstwaarschijnlijk de welbekende bakken nasi, bami (gemaakt met bami kruiden) of saté weleens in je handen gehad. Deze Aziatische keuken is niet vanzelf in de Nederlandse cultuur gerold, maar hier gaat een geschiedenis aan vooraf. Lees verder en ontdek hoe de ‘afhaalchinees’ in Nederland terecht is gekomen.

Sinds wanneer zijn er Chinese restaurants in Nederland?

De Chinese restaurants zijn al lang in Nederland; waarschijnlijk langer dan je van tevoren had gedacht. Nog voor de Tweede Wereldoorlog konden Nederlands al genieten van de Aziatische keuken. De restaurants waren geopend door Chinese migranten die vaak vanuit Nederlands-Indië naar Nederland zijn gekomen. Dit kwam, omdat zij in hun land voor oorsprong kennis hadden gemaakt met handelaren die uit Nederland kwamen.

Chinese migranten vonden het aantrekkelijk om naar Nederland te komen om te studeren of om te werken. De meeste Chinese migranten kwamen naar Nederland via de scheepvaart. Om die reden waren de meeste dus ook gevestigd in de havensteden van Nederland. De werkende Chinese migranten openden Chinese restaurants en hier verkochten zij de welbekende nasi, bami, et cetera. Deze gerechten bereiden ze met kruiden. Hedendaags noemen we deze nasi kruiden en bami kruiden. De restaurants waren toen nog in kleine getalen aanwezig en stonden nog niet bekend bij Hollanders. In de jaren 50 kwam hier verandering en sinds die tijd is het gros van de Nederlandse maatschappij bekend met het begrip ‘afhaalchinees’.

De afhaalchinees en de beroemde bakken nasi en bami – bami kruiden

We kunnen al lekker van bami, bereid met bami kruiden, nasi en saté genieten dan je denkt!