Heeft je kind al dagen last van spierpijn? Het kan ernstiger zijn

Als je kind last heeft van spierpijn, dan kunnen hier allerlei redenen voor zijn. 1 op de 10 kinderen tussen de 8 en 13 jaar heeft last van Morbus Sever, een veel voorkomende voetklacht bij kinderen. Als je niet op zoek gaan naar de oorzaak voor deze pijn, dan zal dit de klachten alsmaar doen verergeren. Hielpijn bij kinderen moet je daarom altijd serieus nemen.

Hoe ontstaat hielpijn?
Kinderen zijn volop in de groei. Dit kan ervoor zorgen dat er onregelmatigheden ontstaan in de groeischijf. Deze is namelijk nog niet volgroeid. De pijn aan de hiel wordt dus veroorzaakt door de snelle groei, hierbij trekt de achillespees aan het hielbeen.

Voor een kind kan dit enorm veel pijn opleveren. Als er druk komt op het hielbeen, door bijvoorbeeld springen en sporten, dan zorgt dit ervoor dat ze pijn krijgen aan de hiel. In de meeste gevallen ontstaat hier ook een zwelling. Morbus Sever is de naam van deze ontsteking.

Waar let je op?
Hoe weet je dat je kind last heeft van hielpijn? Dit kun je vaak herkennen aan het mank lopen van je kind. Ook lopen deze kinderen vaak op de tenen om de hielbelasting te beperken. Als je een kind vraagt waar de pijn vandaan komt, dan wijzen ze vaak naar de achter- of onderkant van de hiel.

Vaak willen ze op zulke momenten ook niet meer deelnemen aan sportactiviteiten, dit kan voor hun dan te pijnlijk zijn.

Hoe kun je de pijn verlichten?
Gelukkig is Morbus Sever een redelijk onschuldige aandoening. Vaak is het ook van tijdelijke duur. De klachten kunnen ook wat langer aanhouden. Dit zie je vaak bij hele actieve kinderen. Deze kinderen kunnen een speciale inlegzool dragen.

Deze is ontwikkeld door podologen en zorgt ervoor dat de hielbelasting zoveel mogelijk beperkt wordt.