Dit moet je weten over het gebruik van een TENS apparaat

Voor wie regelmatig pijn ervaart in de spieren of gewrichten, kunnen de meest alledaagse activiteiten al een uitdaging zijn. Het gebruik van een TENS apparaat kan een fijne manier vormen die de pijn verlicht. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dat houdt in dat er zwakke elektrische stroompjes worden doorgegeven via pads die rondom de gevoelige plek op de huid zijn geplakt.

Het kan die pijn niet wegnemen of er voor zorgen dat het voor altijd verdwijnt, maar het kan wél tijdelijk voor verlichting zorgen. In sommige gevallen is het zelfs een goede vervanger van of aanvulling op medicatie. Vooral voor mensen met lichte of matige pijn is het gebruiksvriendelijke TENS apparaat een uitkomst.

Elektrische zenuwstimulatie verlicht pijn  

Het compacte TENS apparaat bevat twee snoeren waaraan de stickers, of pads, aan vastgemaakt worden. Deze pads worden vervolgens op de huid geplakt in de buurt van de pijnlijke plek, bijvoorbeeld op de rug, onder de nek of op de schouders.

Als de stickers op de juiste plek zijn geplaatst dan worden er zachte elektrische schokjes uitgezonden. De elektrische stroompjes prikkelen de zenuwen onder de huid waardoor endorfine wordt aangemaakt.

Endorfine wordt door de hersenen aangemaakt en zorgt voor een prettig gevoel. Het heeft pijnstillende eigenschappen en dát zorgt weer voor verlichting van de pijn.

Ontspannende werking

De elektrische schokjes die door het TENS apparaat worden verzonden, zorgen voor verstoring van de zenuwen die normaal gesproken de pijn veroorzaken.

Omdat de zenuwen worden afgeleid door de stroomstootjes, gaan er minder pijnprikkels richting de hersenen. Dit zorgt voor tijdelijke ontspanning van de spieren en zorgt ervoor dat het normale pijngevoel afneemt.

Het gevoel van de elektrische schokjes wordt over het algemeen niet omschreven als pijnlijk, maar meer als een tintelend gevoel.

Verlicht pijn door verschillende programma’s

Thuis voor de televisie, tijdens de afwas of op het werk is het TENS apparaat eenvoudig te gebruiken. Een behandeling met het TENS apparaat varieert van minimaal 20 tot maximaal 60 minuten.

Er is de keuze uit verschillende voorgeprogrammeerde programma’s en intensiteitsniveaus. Door regelmatig gebruik kom je er al gauw achter wat het beste voor jou werkt en op welke manier je het meest effectief de pijn verlicht.

In samenspraak met therapie

Het TENS apparaat is een goede manier om zelfstandig te kunnen zorgen voor pijnverlichting. Maar het gebruiken zo’n apparaatje kan ook een fijne aanvulling zijn op een bestaande behandeling.

Het kan namelijk zo zijn dat een medisch specialist het gebruik van een TENS apparaat voorschrijft en je vervolgens verwijst naar de fysiotherapeut. Deze kan helpen met begeleiding bij het gebruik van het apparaat en kijken of dit het gewenste effect heeft.

Meer energie door TENS apparaat

Wanneer (chronische) pijn aan spieren en gewrichten je dagelijkse activiteiten begint te belemmeren, dan kan het gebruik van een TENS apparaat aan te raden zijn. Het apparaat is eenvoudig te verkrijgen via online winkels en zelfstandig te bedienen voor iedereen die er belang bij heeft.

De behandeling is meerdere keren per dag te herhalen en verlicht tijdelijk de (chronische) pijn, zodat er meer energie overblijft voor de leuke dingen van het leven.