Tegen jicht medicijnen nemen is vaak een manier die pas wordt toegepast als andere methoden niet werken. Jicht wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur, wat kan worden teruggedrongen met een dieet dat rijk is aan purine.

Ook kan matigen of helemaal stoppen met alcohol voor goede resultaten zorgen. Ook zijn er verschillende medicijnen die hierbij kunnen helpen. Let op: raadpleeg voor medisch advies altijd de arts en/of de bijsluiter.

Ontstekingsremmende pijnstillers

Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel bekend als NSAID’s (non-steroid anti-inflammatory drugs), kunnen helpen tegen verschillende symptomen van jicht. Zo kun je bijvoorbeeld de zwaardere varianten van Ibuprofen, Diclofenac of Indometacine gebruiken om bepaalde uitingen van de aandoening tegen te gaan.

Let wel op dat het een ontstekingsremmende pijnstiller moet zijn. Zo kun je met een doktersrecept Codeïne kopen, maar zal dit niet helpen tegen de ontstekingssymptomen. Vraag de arts om meer informatie.

Colchicine

Een bekend medicijn dat kan worden voorgeschreven om de jichtaanvallen te verlichten, is Colchicine. Vaak wordt dit medicijn pas voorgeschreven als ontstekingsremmende pijnstillers niet effectief blijken. Het helpt ontstekingen in de gewrichten te verminderen. Laat de arts goed naar je situatie kijken, en ga niet zomaar lukraak dit medicijn gebruiken.

Bijnierschorshormonen

Eveneens ontstekingsremmend werken bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Vaak gaat het hier om een kortdurend gebruik bij jichtaanvallen en alleen als bovengenoemde middelen niet genoeg helpen tegen de klachten. Een andere reden om deze bijnierschorshormonen of corticosteroïden voor te schrijven is als je om een bepaalde reden geen NSAID’s of Colchicine mag gebruiken.

Medicijnen die urinezuur verlagen

Naast medicijnen die verlichting bieden tegen een aanval van jicht, kunnen er ook diverse medicijnen de kans dat een aanval van jicht plaatsvindt verkleinen. Dit doen ze door de afvoer van urinezuur te verbeteren en zo de hoeveelheid urinezuur in het bloed te verminderen.

Hiervoor wordt in de regel eerst Allopurinol voorgeschreven. Over het algemeen wordt een ander medicijn, zoals Benzbromaron of Febuxostat pas voorgeschreven als je Allopurinol niet kunt gebruiken. Medicijnen die het urinezuur verlagen kunnen geen acute hulp bieden op het moment van een aanval van jicht.

Hoe kom je aan deze medicijnen?

Al de hierboven genoemde medicijnen zijn receptplichtige medicijnen. Met andere woorden: je kunt geen van deze medicijnen kopen zonder recept. Overleg daarom altijd met de arts wat je het beste kunt doen. Soms kun je met aanpassingen in je dieet al veel doen.

Lukt dit niet, laat de arts dan een recept voorschrijven.