Hoewel het nog niet geheel duidelijk is waarom de ene persoon wel jicht krijgt en de andere persoon niet (onder dezelfde omstandigheden), is wel duidelijk dat er in de meeste gevallen sprake is van een te hoog urinezuurgehalte.

Dit urinezuurgehalte kan op verschillende wijzen aangepakt worden. Ook kan de pijn en zwelling die optreedt bij een jichtaanval aangepakt worden met pijnstilling en ontstekingsremmers.

Behandeling bij jichtaanval

Jicht op tijd behandelen is van groot belang voor de prognose en het verdere verloop van de aandoening. Wanneer behandeling lange tijd uitblijft, verergeren de symptomen, kan er blijvende schade aan de gewrichten optreden en is de kans op ontwikkeling van chronische jicht ook aanwezig.

Bij een aanval schrijft een arts pijnstilling voor, meestal uit de NSAID-familie, die direct ook ontstekingsremmend werkt. Voor sommige mensen is het niet mogelijk om NSAID’s te nemen vanwege andere aanwezige aandoeningen.

Colchicine

Colchicine is een zeer gebruikelijk medicijn bij jicht. Colchicine werkt sterk ontstekingsremmend, waardoor de klachten tijdens een aanval binnen korte tijd flink afnemen. Colchicine heeft echter ook diverse bijwerkingen, mede omdat het verschil tussen een medicinale en toxische (giftige of zelfs dodelijke) werking relatief klein is.

Hoewel het gebruik veilig is, moet er goed gelet worden op het ontstaan van bijwerkingen, waaronder hartproblemen, een verminderde nierfunctie en een verminderde aanmaak van bloedcellen. Bekijk de website van Apotheek.nl voor een uitgebreide uitleg over colchicine.

Allopurionol

Allopurionol is een ander medicijn dat regelmatig wordt voorgeschreven bij jicht. Allopurionol remt de productie van purine, waardoor er dus ook minder urinezuur wordt geproduceerd. Het verschilt per persoon of deze vermindering voldoende is om jichtaanvallen te voorkomen. Omdat purine wel een belangrijke stof is in het lichaam, kan de productie niet volledig gestopt worden. Soms vermindert allopurionol de productie niet voldoende om een jichtaanval volledig te voorkomen.

Dieet en behandeling

Purine zit ook in verschillende voedingssoorten, waaronder planten en dierlijke stoffen. De purine in planten lijkt niet of nauwelijks daadwerkelijk verwerkt te worden en daarom geen rol te spelen bij jicht. Dit ligt anders bij purine afkomstig uit dierlijke stoffen, met name orgaanvlees van wild, rund en kip.

Soms is het nodig om (aanzienlijk) te minderen met purine-rijk voedsel, om zo de kans op aanvallen te verminderen. 

Ook kan het soms helpen om meer basische voeding te eten. Basische stoffen binden zure stoffen, waardoor voorkomen kan worden dat urinezuur neerslaat. De wetenschappelijke onderbouwing voor dit principe is echter vrij klein.

Lees meer over de rol van het dieet bij jicht op de pagina jicht en voeding.