Wist je dat er een Nederlandse Vereniging van Neurofeedback is?

De NVNF staat voor Nederlandse Vereniging van Neurofeedback. De vereniging is in 2008 opgericht, maar de techniek achter neurofeedback is al veel ouder. Deze is afkomstig uit Amerika en is door wetenschappers in de jaren 70 daar ontwikkeld. Inmiddels is neurofeedback in de vorm van therapie een behandeling die je op veel plaatsen vindt. Ook buiten Nederland zijn er behandelmethodes ontwikkeld. Een van deze methodes is Zengar. Dit is een in Canada ontwikkelde methode aan het gelijknamige Zengar institute. Er zijn dus meerdere methodes van neurofeedback en de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback richt zich op deze methode.

Leden van de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback

De Zengar methode wordt gegeven door trainers en behandelaars die onder andere aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback. Het voordeel van een lidmaatschap van de vereniging, is dat je als patiënt weet dat de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback controleert op kwaliteit, in bijscholing voorziet en de aanwezige kennis in de keten verbetert. Wanneer je neurofeedback therapie overweegt, dan kun je zeker kijken bij aangesloten behandelaars. Je ondersteunt hiermee bovendien de verdere bekendmaking van deze bijzondere therapie waar al duizenden mensen baat bij hebben gehad.

De neurofeedback behandeling

Bij de Zengar methode van neurofeedback kijk je naar een film of luister je naar muziek. Terwijl je dit doet, meten de elektroden op je hoofd de activiteit in je hersenen. Bij positieve hersengolven speelt de film of hoor je de muziek. Bij een ongewenste activiteit stopt de film of de muziek. Hierdoor zullen je hersenen zichzelf reorganiseren om opnieuw verder te kunnen kijken of luisteren. Je hoeft dus niet bewust je hersenen te sturen, alles gaan vanzelf. Het doel hiervan is de hersengolven waar jij klachten van ervaart af te remmen en positieve hersengolven te stimuleren. Deze behandeling wordt door alle leden van de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback gegeven. Door het lidmaatschap weet je dat je van iedere behandelaar hetzelfde kunt verwachten. 

Bij welke klachten kun je neurofeedback toepassen?

Je brein is een ongekend ingewikkelde machine. Wanneer deze goed werkt, heb je de capaciteit van een supercomputer tot je beschikking. Echter net als bij een computer, kan door een foutieve functie het geheel problemen krijgen met functioneren. Dit kan een ‘hardcoded’ probleem zijn, zoals ADHD, ADD, Autisme, Epilepsie of dyslexie. Ook kan het een probleem zijn die later ontstaat, zoals stress, een burn-out of een overprikkeling syndroom. In al deze gevallen werken de hersenactiviteiten anders dan optimaal. Hier komt Zengar Neuroptimal training om de hoek kijken. Deze methode kan, met een soort detectie- en bewakingssysteem jouw hersenen trainen. Uiteraard laat je deze training uitvoeren door een specialist die in de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Neurofeedback zit.

Voor volwassenen en kinderen

Doordat je zelf van het hele proces weinig merkt, hoef je niet actief bezig te zijn met de neurofeedback van de specialist verbonden aan de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback. Hierdoor kunnen zowel volwassenen als kinderen de training doen. Doordat het kinderbrein zeer flexibel is, kun je op jonge leeftijd al ADHD, ADD of andere klachten behandelen. Een kind hoeft niet langer te kampen met leerproblemen door een mentale aandoening. Dit zal naast de direct merkbare klachten ook een positief effect hebben op zijn of haar algemene ontwikkeling.